MS vrea să cumpere 1 milion de doze de vaccin pentru Iaşi şi Bucureşti cu 7 milioane €

Posted: Octombrie 30, 2009 in 1
Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

MĂSURĂ l Cu dozele cumpărate în regim de urgenţă vor fi imunizaţi, în principal, elevii din Iaşi şi Bucureşti

Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze, în regim de urgenţă, un milion de doze de vaccin pandemic pentru intervenţia în cele două focare de gripă A-H1N1 din Bucureşti şi Iaşi, au anunţat, ieri, reprezentanţii instituţiei. Vaccinurile vor fi cumpărate de pe piaţa internaţională, iar propunerea ministerului ar putea fi discutată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, spun reprezentanţii biroului de presă din ministerul de resort.

Ulterior, dacă decizia va fi aprobată, Ministerul Sănătăţii (MS) va organiza o licitaţie pentru cumpărarea dozelor de vaccin. Preţul la care vor fi cumpărate dozele depinde de oferta pe care o vor face producătorii de vaccinuri pandemice, mai spun reprezentanţii din minister. În urmă cu două luni, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (specialist în vaccinuri), citat de AFP, dr. Marie-Paule Kieny, declara că preţul unei doze de vaccin împotriva gripei noi AH1N1 ar putea varia între 2,5 dolari şi 20 de dolari. Potrivit unui calcul simplu, dacă preţul mediu al unei astfel de doze ar fi de aproximativ 10 dolari, un milion de astfel de vaccinuri ar costa statul român aproape 30 de milioane de RON, adică circa 7 milioane de euro.

„În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii (MS) trebuie să ia măsuri suplimentare, în special în focarele existente, pentru a preveni răspândirea virusului. Vorbim, în aceste zile, despre un virus cu transmitere locală, destul de agresiv şi care se poate răspândi cu repeziciune dacă nu acţionăm adecvat”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în MS.

Comitetul de Coordonare pentru gripă întrunit ieri a decis iniţierea unei Hotărâri de Guvern prin care Ministerul Sănătăţii să poată realoca o parte din sumele disponibile pentru cumpărarea de măşti şi dezinfectanţi către achiziţionarea de vaccin pandemic. Astfel, cele un milion de doze, care urmează să fie cumpărate în regim de urgenţă, se vor utiliza pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele oraşelor unde există focare, respectiv Iaşi şi Bucureşti. Potrivit MS, vor fi vaccinaţi, prioritar, elevii de liceu, deoarece aceştia prezintă un risc mai mare de răspândire a virusului, prin frecventarea zonelor publice aglomerate. De asemenea, în perioada următoare, ministerul de resort va transmite către toate unităţile spitaliceşti un nou protocol privind modul în care se va face evaluarea cazurilor de gripă nouă A/H1N1.

Medicii atenţionează că simptomele infecţiei cu virusul noii gripe A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii – curgerea nasului, dureri în gât, febră de peste 37 degrade şi o stare generală proastă.

Conform declaraţiilor specialiştilor, rata de atac a îmbolnăvirilor cu A/H1N1 poate fi de 30% la nivel mondial.

s gripa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s